De 4 C's

De kwaliteit en de waarde van een geslepen diamant worden bepaald door de 4 C's.

Carat

'Carat Weight' meet de schijnbare grootte van de diamant

Carat verwijst naar het gewicht: 1 karaat = 0,2 gram. Elk karaat is onderverdeeld in 100 'punten', dit maakt het mogelijk om hele nauwkeurige metingen te doen. Een juwelier kan het gewicht van een diamand minder dan 1 karaat beschrijven door met enkel 'de punten'.
Bijvoorbeeld; een juwelier kan een diamant die 0,25 karaat weegt, beschrijven als een '25 pointer'. Gewichten van diamanten die meer wegen dan 1 karaat worden uitgedrukt in karaat en decimalen.

carat.JPg

Colour

'Diamond Colour' gaat eigenlijk over het gebrek aan kleur

Colour verwijst naar de kleur. Kleurloze diamanten zijn in principe het waardevolst. Enkel natuurlijk felgekleurde diamanten zijn nog waardevoller. De evaluatie van 'de kleur' van een diamant is eerder gebaseerd op de afwezigheid van kleur. Een chemisch zuivere en structureel perfecte diamant heeft geen tint en is zuiver zoals een druppel water. Bijgevolg hebben zij dus ook een hogere waarde.

Algemeen wordt er een maatsysteem (D-to-Z) gebruikt waarmee de kleurloosheid van diamanten wordt gemeten. Praktisch houdt dit in dat de steen wordt gecontroleerd onder sterke verlichting en vergeleken met 'masterstones' die een vaste kleurwaarde hebben.
Veel van deze kleurschakeringen zijn voor het ongetrainde oog niet te zien, toch hebben ze een grote invloed op de kwaliteit en prijs van de diamant.

color_graphic.JPg

Clarity

'Diamond Clarity' verwijst naar de afwezigheid van onzuiverheden en vlekken

Clarity verwijst naar de zuiverheid van diamant. De zuiverheid wordt bepaald door het aantal, de grootte en de plaats van de insluitsels of inwendige onzuiverheden én door uitwendige elementen zoals krassen. Een loepzuivere diamant is een steen die geen onzuiverheden vertoont onder een loep die tien maal vergroot.

Natuurlijke diamanten ontstaan uit koolstof die langdurig is blootgesteld aan enorme hitte en druk diep in de aardbol. Dit proces resulteert in verschillende interne karateristieken genaamd 'inclusies' en externe karakteristieken; 'vlekken'.

De clarity of helderheid van een diamant evalueren wordt gedaan door het bepalen van het aantal, de grootte, het oppervlak, de aard en de positie van deze kenmerken en de manier waarop deze de totale uitstraling van de steen beïnvloeden. Geen enkele diamant is volkomen zuiver, maar hoe dichter ze hierbij komen, hoe hoger hun waarde.

clarity.JPg

Cut

'Diamond Cut' gaat over hoe de diamant interageert met licht

Cut staat voor slijpsel. De ideale verhoudingen en de afwerkingsgraad zijn hierbij van enorm belang.
Diamanten staan bekend om hun eigenschap om licht door te stralen en om hun intense schittering. Vaak denken we bij 'de cut' van een diamant aan de vorm (rond, hartvormig, ovaal, marquise, peer), maar de cut van een diamant gaat eigenlijk over hoe goed de diamant interageert met licht.

cut.png

 

 

Bron: http://4cs.gia.edu/en-us/