Een diamant kopen?

Hoe een diamant kopen?

1. Kies een juwelier zoals je een dokter kiest

Uw juwelier moet de nodige opleiding gehad hebben en dus kunnen rekenen op ervaring en expertise. Daarnaast moet hij of zij ook open staan voor uw vragen en duidelijke antwoorden kunnen geven op elk van deze vragen. U kan weten hoe goed geïnformeerd uw juwelier is, aan de hand van de gevolgde professionele opleidingen.

Een goed opgeleide juwelier zal u niet enkel de 4 C's uitleggen, maar kan ook het verschil aantonen tussen twee ogenschijnlijk gelijke stenen. Om u te verzekeren van een goede aankoop, zal een goede juwelier u verschillende diamanten laten vergelijken die binnen uw budget passen.

2. Begrijp de 4 C's

Deze basiskennis zal u niet alleen veel duidelijkheid brengen over de kwaliteit van een diamant, het zal u verder ook helpen om de waarde en de prijs van een diamant te begrijpen.

Diamond color: in de meeste diamanten verwijst dit naar de afwezigheid van kleur. Hoe minder kleur er aanwezig is in de steen, hoe waardevoller deze is. Opgelet, niet alles is voor het blote of ongetrainde oog zichtbaar.

Diamond clarity: meet de hoeveelheid interne en externe karakteristieken. Dit kan gaan van 'flawless' (geen imperfecties) tot 'included' (toch een aantal imperfecties).

Diamond cut: gaat niet over de vorm van de diamand maar de slijping. Onder andere de schittering wordt mede bepaald door de slijping van de steen. Dit kan variëren van 'excellent' tot 'poor'.

Diamond carat: geeft het gewicht van de diamant weer. Algemeen geldt hoe hoger het karaatgewicht, hoe duurder de steen. Toch kunnen twee diamanten met hetzelfde karaatgewicht enorm verschillen in kwaliteit en prijs als men de drie andere C's in beschouwing neemt.

Meer lezen over de 4 C's.

GIA 1.jpg

3. Vraag een Diamond Grading Report

Een Diamond Grading Report van een onbevooroordeelde en wetenschappelijke bron zoals GIA, HRD of IGI biedt meer dan enkel belangrijke informatie, het is ook een bewijs van wat u aankoopt. De verschillen tussen diamanten kunnen zo subtiel zijn dat zelf een getrainde juwelier ze niet kan herkennen zonder laboratorium verificatie. Sta er dus op dat bij elke diamant die u koopt, er een ontegensprekelijk bewijs van kwaliteit zit.

GIA2.jpg

4. Bescherm de aankoop

Laat uw diamant taxeren en verzekeren. Taxateurs en verzekeraars bepalen de waarde van de stenen op basis van de Diamond Grading Reports. Als extra maatregel kan u opteren om het verslag nummer te laten graveren in de steen met een diamant laser. Om zo controle te kunnen bieden in geval van verlies of diefstal.

GIA 3.jpg

Onderhoud van uw diamant

Diamanten zijn opmerkelijk duurzaam, zijn krasbestendig (tenzij door een andere diamant) en hun schittering weerstaat de tand des tijds. Maar diamanten zijn niet onverwoestbaar. Ze kunnen afbreken of een stukje verliezen door een harde klap, ze kunnen loskomen of verloren geraken in een losse zetting of ze kunnen beschadigd geraken door contact met andere diamanten. Wees dus voorzichtig indien u juwelen met diamanten draagt. Bewaar ze in een gevoerde doos of in een zacht zakje, niet samen met andere juwelen.

Het reinigen van sieraden doet u best met een schone en pluisvrije doek of met warm water, milde zeep en een zachte tandenborstel. Of u kan ze ook kort onderdompelen in een zeepoplossing. Laat uw juwelen met diamanten regelmatig reinigen door een professionele juwelier, deze kan dan ook controleren of alles nog vast staat om de schoonheid van uw juweel te bewaren.

Bron: GIA website